Ibu Arrian: Suntikan Imunisasi Tambahan Untuk Arrian

Rabu, 25 November 2015

Suntikan Imunisasi Tambahan Untuk Arrian

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Muka nervous nak kena inject.. kikikihMalam ni saya nak berkongsi sikit berkenaan pengambilan vaksin/suntikan imunisasi tambahan untuk anak-anak kita. Sebagaimana yang kita semua tahu, selain daripada suntikan yang wajib diambil di klinik atau hospital kerajaan, kita juga boleh mendapatkan suntikan tambahan seperti vaksin pneumokokal (PCV) dan rotavirus walaupun harganya lebih mahal. Nak dimulakan cerita, sebelum ni Arrian pergi check up bulanan dan ambil suntikan imunisasi di klinik kesihatan daerah tempat tinggal kami sahaja. Tapi start masuk usia 8 bulan yang lepas ibu & daddy sepakat nak tukar angin bawa Arrian pergi check up di hospital swasta pula. Hihiihi.. Kebetulan time ni Arrian pun tengah ada masalah sembelit, so memang ibu nak bawa jumpa paed jugak lah..

So, bermula dari sinilah ibu Arrian telah diperkenalkan dengan beberapa cadangan suntikan tambahan antaranya seperti dua yang disebutkan di atas lah. But, being me who love to do an informal research setiap kali ada ilmu atau benda baru/kemusykilan, saya telah mendapati satu penemuan yang saya rasa patut dikongsi di sini.. Baiklah sebelum itu mari kita berkenalan dulu dengan kedua-dua jenis vaksin ni yer..


PCV merupakan vaksin untuk melindungi bayi daripada bakteria pneumokokal yang boleh menyebabkan jangkitan pada otak, darah, paru-paru dan telinga tengah. Kebiasaannya, bakteria itu ditemui dalam saluran pernafasan dan disebarkan melalui batuk serta bersin. Sekiranya terkena jangkitan, kawasan yang terlibat akan bernanah termasuk pada otak.


Secara umumnya jangkitan paru-paru adalah berkaitan penyakit pneumonia. Pneumonia merujuk kepada jangkitan kuman pada paru-paru yang membuatkan seseorang itu sukar bernafas. Ia berlaku disebabkan saluran udara pada paru-paru dipenuhi nanah dan lendir yang menyebabkan sistem pernafasan tidak dapat berfungsi dengan baik.
Keadaan ini jika dibiarkan berterusan akan mengakibatkan oksigen tidak sampai ke dalam darah dan sel tubuh. Ini akan menyebabkan kanak-kanak mengalami kekurangan oksigen yang menyebabkan dia sukar bernafas yang membahayakan nyawa si manja anda.


Pneumonia terjadi kerana jangkitan bakteria, virus, fungus dan parasit. Secara umum antara bakteria yang menyebabkan pneumonia adalah ‘Streptococcus pneumoniae’, ‘Haemophilus influenzae’, ‘Chlamydia trachomatis’,’Mycoplasma pneumoniae’ dan ‘Legionella pneumophila’. Jangkitan kuman atau virus yang menyebabkan jangkitan di hidung , batuk, selsema dan berterusan pada paru-paru.


Pencegahan Awal


Pneumonia adalah masalah jangkitan paru-paru yang sangat biasa di kalangan kanak-kanak Malaysia. Jangkitan paru-paru kerap dialami oleh kanak-kanak berusia di bawah 5 tahun.

Kira-kira 60 peratus punca utama kebanyakan kanak-kanak dimasukkan ke wad di Malaysia. Pada awalnya kanak-kanak akan mengalami keradangan paru-paru (bronkitis) sebelum bertukar menjadi lebih kronik iaitu pneumonia. Pneumonia mungkin sukar dikesan pada kanak-kanak yang aktif, tetapi secara umum boleh dikesan menerusi perubahan sifat kanak-kanak itu iaitu meragam, tidak mahu minum susu dan tidak aktif.


Bagi kanak-kanak yang aktif, mungkin sedikit sukar mengesan gejala ini tetapi jika dia batuk berpanjangan selama tiga hari, lesu, muntah, nafas berbunyi dan mengalami kekurangan air (dehidrasi) segera dapatkan pemeriksaan lanjut dengan pegawai perubatan berdekatan. ibu bapa sepatutnya menyedari risiko pneumonia. Segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan lanjut. Kanak-kanak yang berisiko mendapat penyakit ini ialah mereka yang dijaga oleh pengasuh di taska, ‘day care’ iaitu dalam kelompok yang ramai dan keluarga yang besar dengan rumah yang sempit. Pada masa yang sama persekitaran dibiarkan tidak bersih dan perkongsian bekas makanan dan minuman yang menyebabkan penyakit disebar dengan mudah.

Dalam pada itu, bagi bayi yang berusia satu hingga tiga bulan sepatutnya sihat dan tidak ada sebab bayi ini mengalami demam. Namun jika tetap mengalami demam, bayi harus menjalani pemeriksaan imunisasinya.

Jangkitan kuman paru-paru boleh menjadi sangat serius dalam masa yang singkat terutamanya di kalangan kanak-kanak kecil. Kanak-kanak boleh mengalami kekurangan air (dehidrasi) atau kekurangan oksigen. Kanak-kanak yang mengalami tanda-tanda berikut perlu dimasukkan ke hospital iaitu pernafasan laju, sukar untuk bernafas , bibir menjadi biru, batuk berdarah dan tidak boleh makan atau minum atau tidak kencing. Jangkitan kuman ini boleh membahayakan nyawa.

Simptom

♦ Demam panas

♦ Batuk dengan atau tanpa kahak

♦ Sakit dada

♦ Tiada selera makan, tidak mahu makan

♦ Rasa tidak sihat, sering merengek

♦ Pernafasan laju atau susah bernafas

♦ Muntah atau cirit-birit

Rawatan

Kanak-kanak yang mengalami jangkitan kuman ini disebabkan oleh bakteria, antibiotik akan diberi oleh doktor. Bagaimanapun, jika jangkitan kuman di paru-paru ini berlarutan atau menjadi kritikal, anak anda perlu dimasukkan ke hospital untuk mendapatkan oksigen, antibiotik dan sokongan perubatan yang lain.

Dalam pada itu, pencegahan awal untuk mengelak jangkitan kuman boleh dilakukan seperti amalan kebersihan diri, persekitaran yang baik dan meneruskan penyusuan susu ibu. Alternatif lain pencegahan awal ibu bapa boleh mendapatkan vaksin melalui hospital swasta untuk meningkatkan imun anak anda. Vaksin seperti vaksin batuk kokol (pertussis) dan demam campak (measles), Vaksin influenza dan Vaksin pneumococcal merupakan pengambilan imunisasi boleh mencegah jangkitan kuman di paru-paru.


Beza batuk biasa dan batuk pneumonia

Batuk biasa Bunyinya ‘tidak dalam’ berbanding batuk akibat pneumonia.Batuk pneumonia bunyinya ‘dalam’ dan kerap terjadi waktu malam sehingga ke pagi. Kahak berhimpun kerana lebih kerap batuk di sebelah malam.

5 Tips Mudah

1. Mesti ada termometer untuk mengukur suhu badan anak.

2. Dapatkan puting botol susu jenis Y-Cut iaitu susu keluar apabila dihisap oleh anak kecil. Jenis ini membantu mengelak anak kecil tersedak susu.

3. Pastikan persekitaran taska bersih dan tidak terlalu ramai kanak-kanak.

4. Dapatkan rawatan doktor jika demam, selesema dan batuk tidak pulih selepas tiga hari.

5. Teruskan penyusuan susu ibu untuk meningkatkan antibodinya.

Sumber : web Pa&Ma


Anda boleh cuba baca di sini Blog Erina untuk tahu lebih lanjut. Semoga Allah beri kekuatan kepada Puan Erina dalam menghadapi ujian besar ini.. Erm sedih nak titis air mata.Ni pulak serba sedikit details tentang jangkitan rotavirus...

Rotavirus ialah jangkitan virus yang paling kerap menyebabkan cirit- birit dan muntah di kalangan kanak-kanak. Jangkitan ini sering menjangkiti kanak-kanak berusia 5 tahun ke bawah. Sistem pertahanan badan akan meningkat setiap kali dijangkiti Rotavirus. Oleh itu, jangkitan pertama adalah lebih teruk daripada jangkitan yang kedua dan seterusnya.

Vaksin rotavirus pula diberi secara titisan mulut kepada bayi yang belum mencapai umur lapan bulan bagi mencegah jangkitan rotavirus yang menjadi punca utama gejala cirit-birit. Cirit-birit yang disebabkan oleh virus itu boleh mengakibatkan muntah, demam dan dehidrasi. Jika dibiar melarat, ia boleh menyebabkan kematian. Begitupun, pengambilan vaksin itu tidak digalakkan sekiranya kawasan kediaman tidak berada dalam keadaan darurat iaitu diserang wabak cirit-birit yang teruk akibat jangkitan virus rotavirus.


1.Bagaimana jangkitan ini merebak?

Rotavirus merebak melalui pemakanan, contohnya: najis yang mempunyai virus rotavirus dibersihkan dengan tidak sempurna. Rotavirus ini boleh merebak ke tangan. Apabila tangan ini digunakan untuk makan, Rotavirus masuk ke dalam usus kecil dan menyerang sel- sel di situ, menjadikan cirit-birit dan muntah-muntah. Rotavirus boleh berada selama 2 hari dalam usus kecil, sebelum tanda-tanda muntah dan cirit-birit bermula.

2.Berapa lamakah jangkitan Rotavirus ini dialami oleh pesakit?

Selalunya, muntah dan cirit-birit akan berlarutan selama 4 ke 8 hari. Oleh kerana Rotavirus menyebabkan kekurangan enzim ” lactase” yang memproses susu, jika pesakit minum susu, mungkin mereka akan muntah atau cirit-birit lagi.

NAMUN...back to the story,. Apa yang buatkan saya berasa ragu-ragu untuk ambil vaksin rotavirus ni adalah kerana e-Fatwa telah menjelaskan bahawa hukum pengambilannya adalah haram kecuali kita berada dalam keadaan benar-benar berisiko untuk dihidapi oleh penyakit tersebut. Boleh rujuk link entri-entri dibawah ni:

Hukum penggunaan vaksin rotareq e-fatwa

Pendapat Dr Zubaidi

Setelah ditimbang tara, maka kami suami isteri pun sepakat lah untuk ambil suntikan vaksin pneumokokal sahaja nanti.. Kalau sesiapa ada maklumat lain/terbaru yang sahih berkenaan isu ini silalah komen ye.. Till then..
Tiada ulasan:

Catat Ulasan